sâmbătă, 28 martie 2015

Prea mult NU în jurul nostru

De când începem să facem primii pași,auzim: ,,Nu, NU ai voie. NU, NU E BINE.''

Dar copilul tot se duce acolo unde nu are voie, încearcă să facă ceea ce nu îi este permis. Se presupune că învățăm mult mai multe din propria experiență decât din experiența altora.

M-am lovit de multe ori de aceleași vorbe: NU POȚI, NU EȘTI ÎN STARE, E IMPOSIBIL,poate noi, românii ca societate suntem prea închistați și demodați în gândire. 



Eu știu ce e mai bine pentru tine, faci ca mine, că doar nu o să mă faci de râs, îi spune mama propriului copil. Poate copiii nu știu la fel de multe ca noi, părinții, cu siguranță nu au experiența noastră, dar oare îngrădindu-le libertatea nu facem din copiii noștri, niște viitori adulți incapabili să se descurce în orice situație, incapabili să ia o decizie?

Vreau de la copilul meu să crească întru-un mediu sănătos din toate punctele de vedere,să nu îl îngrădesc, să îi dau libertatea să aleagă. Nu știu dacă voi reuși, am dese momente când simt că îmi dau doctoratul cu copilul meu, cred că până la urmă cea mai grea încercare a vieții e creșterea unui copil. Oricâte cărți de psihologie și educație a copilului ai citi, nu orice citești se potrivește cu copilul tău, pentru că fiecare copil e unic, și tocmai aceasta e frumusețea meseriei de mamă.



3 comentarii :

  1. A fi parinte e chiar o arta! :)
    Sunt multi parinti care incearca sa-si realizeze prin copil niste dorinte pe care nu le-au putut indeplini la timpul lor...
    Cred ca cel mai greu e sa lase un copil sa se loveasca de pragul de sus pentru a-l vedea pe cel de jos. :)
    Multe bucurii sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. e mai usor sa il luam pe "nu" in brate decat sa luptam sa il transformam in "da"

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal, a fi parinte e cea mai dificila meserie din lume. Problema e ca uneori copilul nu stie nici el ce vrea si un sfat util de la cineva bine intentionat e intotdeuna binevenit. Trebuie sa-ti indrumi copilul astfel incat sa nu para ca-i conduci tu viata. Poti sa-i sugerezi unele lucruri, sa-i prezinti unele aspecte si apoi sa-l lasi pe el sa faca alegerile. Cel mai rau e sa-l lasi de capul lui.

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu mare interes gândurile voastre

S-ar putea sa iti placa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...